Missie

We koesteren en bevorderen de beleving van stilte, rust en ruimte in Vlaanderen en Brussel. In al onze acties trachten we de verbindende en verdiepende waarde van stilte onder de aandacht te brengen.

We geven stilte de aandacht die ze verdient, omdat ze noodzakelijk is voor onze gezondheid, welzijn, draagkracht, openheid en herbronning. Lokaal kunnen we elk vanuit onze eigenheid en samen met anderen stilte koesteren en creëren in ons dagelijks leven.

We staan onder druk. We leven dicht op elkaar en de open ruimte verdwijnt, samen met onze rust. Onze meningen verharden en we komen steeds scherper tegenover elkaar te staan.
In deze onzekere tijd, weten we niet meer waar in te geloven en welke richting het best uit te gaan.

Stilte ervaren in de natuur of op luwe plekken in de stad brengt ons weer dichter bij onszelf.
Het wordt stiller in ons hoofd en er is meer ruimte om nieuwsgierig te luisteren naar de ander en de dialoog aan te gaan.
We kunnen erkennen dat we verbonden zijn in ons menszijn en dat we het samen te doen hebben als onlosmakelijk deel van deze levende aarde.

We koesteren en creëren, inspireren en versterken

Ondersteunen

Waerbeke ondersteunt, inspireert en verbindt initiatiefnemers die de kracht van stilte binnenbrengen in de samenleving.

Verbinden

Welkom op onze jaarlijkse conferentie of op één van onze andere activiteiten.

Adviseren

Of kom eens langs in het Waerbekehuis in Waarbeke bij Geraardsbergen waar we je informatie en advies kunnen geven op maat van jouw initiatief.

Projecten

We vertellen je graag over ons lokaal laboproject in het Stiltegebied Dender-Mark.

De missie van Waerbeke ligt vervat in de naam van de organisatie: wij zijn op zoek naar de authentieke, echte (waer) onderstroom (beke), naar dat wat mens en samenleving ten diepste beweegt en bepaalt. We plaatsen als het ware een steen in de rivier waardoor de doorgaans onzichtbare dynamiek, zowel persoonlijk als maatschappelijk, in beeld komt. Bewustwording zien we als voorwaarde voor culturele verandering.

In al onze acties trachten we de verbindende en verdiepende waarde van stilte onder de aandacht te brengen. We inspireren, informeren en sensibiliseren. We bieden onder­steuning aan de brede beweging van stilte-initiatieven. We versterken en initiëren vernieuwende projecten.
We vertalen onze missie naar een visie voor de drie werkvelden waarin we actief zijn:
– ruimte voor stilte
– cultuur van stilte
– stilte als creatieve bron.