Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Beleef weidse stilte op grootse hoogte

27 oktober • 09:00 - 15:00

Op zondag 27 oktober 2024 krijg je de unieke kans om de weidse stilte van dit prachtige natuurgebied te beleven vanaf het hoogste platform van de brand- en uitkijktoren.

Over de brand- en uitkijktoren

In 2022 werd de oude brandtoren in het Grenspark vervangen door een gloednieuwe, veiligere toren. Deze imposante toren heeft een brandwachterspost op 30 meter en een bezoekersplatform op 24 meter. Brandtorenwachters houden hier in brandgevoelige periodes de wacht en waarschuwen de hulpdiensten bij de kleinste rookpluim.

De rol van de brandtorenwachters

De brandtorenwachters spelen een cruciale rol bij de bescherming van dit kwetsbare natuurgebied. Zij zijn altijd alert en gebruiken al hun zintuigen om de eerste tekenen van brand op te sporen. De wachters zitten in volledige stilte in de torenkamer, waar ze urenlang turen over de uitgestrekte heidevlakte. Deze stille observatie is essentieel om snel in te grijpen bij dreigend gevaar. Vanop deze hoogte hebben de torenwachters een goed overzicht over het uitgestrekte heidegebied.

Reserveer je plekje

Wil je deze unieke ervaring niet missen? Schrijf je dan in via deze link en reserveer je tijdslot. De plaatsen zijn beperkt, dus wees er snel bij!

Praktische informatie

  • Datum: Zondag 27 oktober 2024
  • Tijd: 09.00 uur – 15.00 uur
  • Inkom: Gratis
  • Locatie: Brand- en uitkijktoren, Korte Heuvelstraat, 2920 Kalmthout
  • Inschrijving: Groepen van 10 personen starten elk half uur onderaan de toren. Aanmelden kan via het ticketsysteem van Visit Kalmthout, waar je een digitaal ticket ontvangt. Dit ticket geeft je toegang tot het hoogste platform van de toren.
  • Bereikbaarheid: De brandtoren ligt op wandelafstand van treinstations Kalmthout en Heide. Parkeren is mogelijk bij Visit Kalmthout (Putsesteenweg 131, 2920 Kalmthout), vanwaar je met een korte wandeling naar de brand- en uitkijktoren wandelt. Ook fietsenstallingen zijn hier aanwezig.
  • Begeleiding: De brandtorenwachters zorgen voor de begeleiding en geven informatie tijdens je bezoek.
  • Stiltebeleving: Bezoekers worden gevraagd de torenkamer in stilte te betreden om de ervaring van de brandtorenwachters te kunnen voelen.

Voor meer informatie over de Dag van de Stilte, ga naar www.grensparkkalmthoutseheide.com/dagvandestilte.

Deze activiteit wordt mogelijk gemaakt door Agentschap voor Natuur en Bos en de brandtorenvrijwilligers, Visit Kalmthout, IVN Natuureducatie en Grenspark Kalmthoutse Heide.

Details

Datum:
27 oktober
Tijd:
09:00 - 15:00
Evenement Categorieën:
,

Other

Omschrijving Evenement
Op zondag 27 oktober 2024 krijg je de unieke kans om de weidse stilte van dit prachtige natuurgebied te beleven vanaf het hoogste platform van de brand- en uitkijktoren. 

Locatie

Grenspark Kalmthoutse Heide
Putsesteenweg 129
Kalmthout, Belgium
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie