Dialoog training

Dialoog training

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Dialoog training

Een dialoog is geen debat of discussie, wel een openhartig onderzoek. Verschillende belevingen, visies en ideeën vullen elkaar aan. We hoeven het niet met elkaar eens te worden, we leren elkaar beter begrijpen.

Stilte is een voorwaarde om te komen tot een authentiek gesprek en nieuwe antwoorden. We spreken vanuit persoonlijke ervaring, beoefenen de kunst van het luisteren en nemen de tijd om binnen te laten komen wat de ander zegt.

Ervaar de kracht van dialoog

Dialoog-gesprekken zijn bijzonder waardevol in een tijd van maatschappelijke vernieuwing en cultuurverandering. Ze versterken sociale veerkracht en voeden de zorg voor elkaar en de komende generaties. Een leertraject voor iedereen die de kracht van dialoog wil ervaren en gelooft in het belang van de maatschappelijke inzetbaarheid ervan. Er is geen voorkennis vereist.

Waerbeke nodigt je uit op een ontdekkingsreis met een vaste groep van maximaal 15 personen:
ï„…

je leert principes en praktische werkwijzen voor dialogisch leven, werken en co-creëren,

ï„…

je ervaart diepgaand wat dialoog betekent voor jou en je maatschappelijk engagement,

ï„…
  • je ontwikkelt handvatten voor het werken met dialoog in je eigen praktijk
ï„…

je leert dialoog te hanteren als een veilige bedding voor een gesprek over moeilijke actuele vraagstukken in een context van toenemende polarisering,

ï„…
  • je krijgt voldoende basis om eventueel nadien een opleiding als dialoogprocesbegeleider aan te vatten (start voorjaar 2023).

Dialoog-gesprekken wordt begeleid door Kees Voorberg, dialoogprocesbegeleider en mede-oprichter van het Dialoog Netwerk Nederland. Hij schreef samen met Eelco de Geus het boek In dialoog dat voorjaar 2022 in een herwerkte uitgave bij Waerbeke verscheen.

Reacties

{

Stilte en veranderbereidheid liggen aan de basis van dialoog. Door samen te oefenen krijg je meer inzicht in (je eigen) denkprocessen. Dit leidt niet alleen tot een beter begrip van meningsverschillen, maar ook tot verandering in denken en gedrag. Hierin samen oefenen zou wel eens een weg kunnen zijn naar een samenleving met meer begrip en vaardigheid in het omgaan met verschillen.

C.T.
{

Het dialoogtraject heeft mij geleerd om in gesprek te gaan vanuit een onderzoekende, vragende houding. Een houding van niet-weten waar antwoorden uit stilte geboren worden, waar verschillen welkom zijn en we eigen leiderschap bij elkaar aanmoedigen.

M.B.
{

Hoewel ik heel bekend ben met vormen van spreken en luisteren die kunnen bijdragen aan verbinding heeft het ervaren van dialoog me écht verrast. Door middel van de dialoogvorm opent zich de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten op het snijvlak van spreken en Zijn.

H.V.G.

Dag van de stilte

Dag van de stilte

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

DAG VAN DE STILTE

Activiteiten

Stilte werkt

Elk jaar op de laatste zondag van oktober vindt de landelijke dag van de stilte plaats

Eind oktober vindt de dag van de stilte plaats, wanneer in heel Europa de wintertijd ingaat. We draaien de klok één uur terug. Of beter: we zetten met z’n allen de wijzers één uur stil. Even lijkt er rek te zitten op de kloktijd. Even wat minder nood om op tijd te zijn, om een deadline te halen.

Elk jaar zetten we de waarde van vertragen, verstillen en kwaliteitsvolle aandacht in Vlaanderen, Brussel en Nederland in de kijker. Tal van organisatoren plannen in die periode een stilte-activiteit. Organiseer je zelf een activiteit? Of wil je aansluiten bij een activiteit? 

Bekijk welke activiteiten er doorgaan in jouw buurt of meld de stilte-activiteiten van jouw organisatie aan.

Organiseer jij een stilte-activiteit?

Wil jij een activiteit voor de DAG VAN DE STILTE toevoegen aan onze agenda? Klik hier en vul het formulier in. Dan voegen wij de info toe aan de agenda!

Activiteiten

DAG VAN DE STILTE 2025

There are no upcoming events at this time.

Over stilte

Stilte heeft altijd het laatste woord

Woorden en stilte wisselen elkaar voortdurend af. Hun waarde en betekenis zijn maatschappelijk en cultureel bepaald. Ze verschillen ook van mens tot mens. Wie wil nadenken, mediteren of tot innerlijke rust komen, zoekt de stilte bewust op. Sommigen beschouwen haar als een vorm van stilzwijgend geluk, terwijl anderen er juist bang voor zijn en zich voluit storten in werk, afleiding of ontspanning. Wel of niet gewenst, stilte heeft altijd het laatste woord.

Op een eigenzinnige, vaak poëtische wijze verkent David Le Breton het thema stilte vanuit verschillende perspectieven. Noodzakelijke lectuur voor wie zich in alle rust wil onderdompelen in de wondere wereld van het onzegbare.

Silence for Peace

Silence for Peace

Silence for Peace

Activiteiten

Stilte als luid klinkend statement

Sit-in’s als ode aan de vrede

Silence for Peace is een vredesinitiatief te midden van oplopende spanningen en toenemende conflicten. De eerste editie van Silence for Peace vond plaats in Brussel na de aanslagen in 2016. Verschillende bedrijfsleiders en organisaties bundelden de krachten om een duidelijk zichtbaar signaal van vrede te brengen in de publieke ruimte. In de jaren nadien volgden er edities in Gent, Leuven, Brugge, Antwerpen, … steeds met dezelfde stille vredesboodschap.

Silence for Peace in een stille sit-in. Mensen spreken af om samen te gaan zitten op een druk bezocht plein midden in de stad. De vlaggen en banners van Silence for Peace maken hen goed zichtbaar. Vrije stoelen worden klaargezet zodat iedereen die wil kan aansluiten voor korte of langere tijd. Enkele Silence for Peace vrijwilligers geven een woordje uitleg aan geïnteresseerde voorbijgangers. Jong, oud, diverse culturen, religies, achtergronden en talen. In de stilte worden verschillen overstegen. Silence for Peace is een maatschappelijk statement, een ode aan de vrede. Soms wordt de sit-in voorgegaan of afgesloten door andere verbindende stille activiteiten die het hele gebeuren versterken.

Waerbeke ondersteunt burgerinitiatieven en organisaties die een stille sit-in willen organiseren in hun stad of gemeente. We stellen het nodige materiaal ter beschikking en helpen met de voorbereiding en communicatie van het event. Hiervoor hebben we een handig draaiboek klaar.

Interesse om een Silence for Peace sit-in te organiseren? Contacteer ons dan minstens 4 maanden vooraf.

stilte brengt vrede in jezelf
en in de wereld
vrede begint in het hart van ieder mens

stilte die je verbindt
met de wereld
met de ander

stilte die ruimte schept
voor nieuwe mogelijkheden

Impressie voorgaande evenementen

Actieve Hoop

Actieve Hoop

Actieve Hoop

Projecten

Actieve hoop als levenshouding

Over hoop ‘zijn’ en de gewenste verandering zelf leven.

De omvang van de globale uitdagingen waarmee we vandaag mee geconfronteerd worden, kan overweldigend zijn. Ervaar je daardoor machteloosheid, frustratie en radeloosheid in jezelf en in jouw omgeving?

Ben je op zoek naar ruimte voor herbronning, inspiratie en verbinding te midden van al wat gaande is?  Wil je leren om een beter evenwicht te vinden tussen de zorg voor de Aarde en haar bewoners en de zorg voor jezelf? Wil je ontdekken wat jouw unieke bijdrage kan zijn in deze bijzondere tijd van grote veranderingen? Dan is een workshop Actieve hoop zeker iets voor jou! 

Waerbeke ondersteunt de groep van facilitators die in Vlaanderen aan de slag gaan met ‘Het werk dat weer verbindt’.

Actieve hoop is een levenshouding die ecofilosofe Joanna Macy beschrijft in haar gelijknamige boek  (link shop). Actieve hoop gaat niet over hoop hebben op een goede uitkomst, maar over hoop zijn en de gewenste verandering zelf leven.

Om deze levenshouding te ondersteunen en moed te houden te midden van crisis ontwikkelde Joanna Macy ‘Het werk dat weer verbindt’, een krachtige ervaringsgerichte methodiek die steunt op wetenschappelijke inzichten uit de systeemtheorie, ecopsychologie en gedragswetenschappen. Haar benadering integreert tevens kennis en inzichten van oude wijsheidstradities. Met ‘Het werk dat weer verbindt’ biedt Macy handvatten om een actieve rol te spelen in de ‘Grote Ommekeer’, de transitie van een levensbedreigende groeimaatschappij naar een levensondersteunende samenleving.

Agenda

Nieuws