een inspirerend nieuw boekenfonds

Uitgeverij Waerbeke is ontstaan in samenwerking met Milinda Uitgevers (Nl.) en wil met een gevarieerd boekenaanbod bijdragen aan de Grote Ommekeer, de omvattende transitiebeweging naar een leven-ondersteunende toekomst voor milieu, mens en maatschappij. Inhoudelijk koerst uitgeverij Waerbeke op het kompas van stilte, rust en ruimte; geeft daarmee voeding en bekendheid aan de gelijknamige sociaal-culturele beweging en brengt stilte als voorwaarde tot leefkwaliteit onder de aandacht van een breed publiek. Waerbeke-publicaties zijn verkrijgbaar in iedere Vlaamse en Nederlandse boekhandel en online.


 voorjaar 2018 verscheen:


David Le Breton
Ode aan het wandelen

PO Ode aan het wandelen‘Wandelen opent de blik op de wereld. Het geeft je een geluksgevoel en laat je vrede hebben met wie je bent. Wandelen brengt de geest in beweging en zet alle zintuigen op scherp. Soms kom je als een ander mens terug, met het voornemen het voortaan rustiger aan te doen en je niet langer slaafs te onderwerpen aan het hectische levensritme dat onze tijd zo kenmerkt. Wandelen is leven vanuit het lichaam en laat je toe even op adem te komen en je opnieuw te verwonderen. Soms is wandelen een omweg om weer bij jezelf te komen en orde op zaken te stellen.’

Dit essay is een uitnodiging om – al wandelend en al denkend – van het leven te genieten. De auteur getuigt van het intense plezier van het wandelen; de stapschoenen aantrekken om anderen te ontmoeten, als aanleiding tot een gesprek, om te lanterfanten, om in volle vrijheid halt te houden of de weg te vervolgen.

isbn: 978 94 92494 03 0
uitvoering: paperback
aantal pagina's: 160
vertaling: Joris Capenberghs
oorspronkelijke titel: Éloge de la marche (Métailié)
prijs: € 19,95

BESTELLEN


najaar 2016 verscheen:


Silivia Ostertag
Levende stilte
Afstemming en oefening

01 Levende stilteAan rust hebben we allemaal behoefte, maar we komen het tekort. Sylvia Ostertag nodigt ons uit om eenvoudig een begin te maken met het zitten in stilte. Ze biedt ter ondersteuning eenvoudige, kristalheldere overwegingen, die tegelijk afstemming en leidraad zijn. De korte teksten lenen zich bij uitstek voor gebruik bij individuele en groepsmeditaties. Voor de beginner, maar ook voor hen die het zitten in stilte al langer beoefenen. Ostertag's krachtige impulsen komen voort uit haar eigen jarenlange beoefening en begeleidingspraktijk. Op nuchtere, maar inspirerende wijze moedigt zij de lezer aan om te luisteren naar datgene wat niet te bevatten is. We leren vanuit de ervaring van de stilte het leven van alledag tegemoet te treden.

Silvia Ostertag (1942-2011) studeerde muziek en gaf onderricht als ademtherapeut. Ze werd opgeleid in initiatietherapie door Karlfried Graf Dürckheim en Maria Dürckheim-Hippius, en studeerde zen bij Willigis Jäger. Vanaf 1994 had ze een leeropdracht voor zen in de Sanbo-Kyodan-school. Samen met haar man leidde zij meer dan vijfentwintig jaar het vormingsinstituut Seeg, een centrum voor zenmeditatie en kunstzinnige vormgeving in de Allgaü (Zuid-Duitsland).

isbn: 978 94 92494 01 6
uitvoering: paperback
aantal pagina's: 160
vertaling: Lambert van der Aalsvoort
oorspronkelijke titel: Lebendige Stille (Verlag Herder)
prijs: € 19,95

BESTELLEN


Joanna Macy & Chris Johnstone
Actieve hoop
Hoe de chaos onder ogen zien zonder gek te worden

02 Actieve hoopDe omvang van de uitdagingen waar we als mensheid mee geconfronteerd worden, is voor velen moeilijk te bevatten. Actieve hoop laat zien hoe we temidden van een planetaire noodsituatie de moed en de kracht kunnen verzamelen om met deze crisis om te gaan.
De auteurs presenteren in dit boek een praktische methode waarmee we ons kunnen bevrijden van de machteloosheid en moedeloosheid tegenover de omvang van de problemen die op ons afkomen. Hun werkwijze bevat elementen uit de mythologie, moderne psychologie, spiritualiteit en holistische wetenschap en geeft je hanteerbare instrumenten om de chaos waarin we zitten onder ogen te zien en een actieve rol te spelen in de ‘Grote Ommekeer’: de transitite van een industriele groeimaatschappij naar een leven-ondersteunende samenleving.
Het is een privilege om in deze revolutionaire tijd te leven en vanuit onze verbondenheid met het web van het leven onze beslissende verantwoordelijkheid op te kunnen nemen. Als er een leefbare wereld zal zijn voor degenen die na ons komen, dan zal het zijn omdat wíj de transitie hebben gemaakt. Een opdracht in deze tijd is om te zorgen dat dat het leven verder gaat. Actieve hoop laat ons zien hoe we daaraan een wezenlijke bijdrage kunnen leveren.

Ecofilosofe Joanna Macy is expert in de algemene systeemtheorie en ‘deep ecology’. Zij verbindt haar theoretische kennis met vijf decennia activisme en is een zeer gerespecteerde stem in vredes-, rechtvaardigheids- en milieubewegingen. Zij ontwikkelde het ‘Werk dat Weer Verbindt’: een baanbrekend theoretisch kader voor persoonlijke en sociale verandering. Chris Johnstone is arts en coach en gespecialiseerd in de psychologie van veerkracht, geluk en positieve verandering.

isbn: 978 94 92494 02 3
uitvoering: paperback
aantal pagina's: 288
vertaling: Jeanneke van de Ven
oorspronkelijke titel: Active Hope (New World Library)
prijs: € 24,95

BESTELLEN