Waerbeke columns

 

samenleving & actualiteit — Kristien Bonneure: journalist, werkte achtereenvolgens voor Radio 1, Studio Brussel, de VRT-radionieuwsdienst en cobra.be, de cultuurwebsite van de VRT. — Tim Parks: internationaal gerenommeerd schrijver, vertaler en essayist.

gezondheid & welzijn — Eric Boydens: arts, coach en mede-initiatiefnemer van Doctors4Doctors, een aanspreekpunt voor artsen in nood. — Edel Maex: psychiater en een van de grondleggers van Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) in de Lage Landen. Hij begeleidt en superviseert mindfulness-trainingen, houdt lezingen en schreef tal van boeken over dit thema.

cultuurfilosofie & erfgoed — Joris Capenberghs: cultuurhistoricus en antropoloog, stafmedewerker van Waerbeke vzw. — Ton Lemaire: cultureel antropoloog en cultuurfilosoof. Hij wordt veelal gezien als een radicaal groen denker.

interculturaliteit & interreligieuze dialoog — Marc Colpaert: cultuurfilosoof, specialiseerde zich als journalist in Z.O.-Azië; de Aziatische culturen brachten hem in contact met hun grote levensbeschouwingen en filosofieën. — Els Janssens: docent en voorzitter van het Libbrechtgenootschap, gespecialiseerd in comparatieve filosofie.

communicatie & bemiddeling — Eric Lancksweerdt: jurist, voormalig eerste auditeur-afdelingshoofd bij de Raad van State, hoofddocent aan de Universiteit Hasselt. Focust al jaren op vernieuwing in het recht, anders omgaan met conflicten, bemiddeling, recht & ethiek, recht & spiritualiteit.

ecologie & landschap — Matthijs Schouten: bioloog, ecoloog en filosoof in dienst van Staatsbosbeheer (NL) en buitengewoon hoogleraar ecologie en filosofie van het natuurherstel aan de Universiteit Wageningen. — Jan Mertens: werkt voor de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling en is o.m. ook actief in de denktank Oikos.

religie & monastiekBenoît Standaertbenedictijn in de Sint-Andriesabdij in Zevenkerken-Brugge.

bedrijfsleven & leiderschap Jan Bossuyt: ondernemer, was 40 jaar lang algemeen directeur van het familiebedrijf Boss Paints uit Waregem. Na het einde van zijn actieve loopbaan wijdt hij zich intens aan bewustwording en persoonlijke groei en aan het delen van zijn ervaring en kennis. — Joost Callens: CEO van Durabrik. Sterk pleitbezorger van stilte, rust en ruimte in het leven van alledag, zowel privé als op het werk. — Katharina Mullen: trainer & coach. — Wouter TorfsCEO van Schoenen Torfs.

artistieke expressie & architectuurVirginie Platteau: legt zich vooral toe op kunst- en cultuurjournalistiek, ondermeer als redacteur van Rekto:verso— Koen Van Synghel: docent architectuurkritiek aan de KU Leuven. Hij schrijft ook een tweewekelijkse column over architectuur voor het dagblad De Standaard.

zingeving & spiritualiteit — Dick Verstegen: journalist en zenleraar.

onderwijs, vorming & educatie — Danny Wildemeersch: emeritus hoogleraar in de pedagogische wetenschappen en verbonden aan het Laboratorium voor Educatie en Samenleving van de KU Leuven. — Hans Van Crombrugge: doctor in de pedagogische wetenschappen. Hij is hoofdlector in de opleiding Gezinswetenschappen voor de pedagogische vakken (Odisee, Brussel). In zijn onderzoek en publicaties heeft hij veel aandacht voor de rol van levensbeschouwing en religie op gezinsrelaties.