Header Website 20160311

actueel

Schermafbeelding 2021 06 16 om 10.39.19

Hoe brengen we het gesprek weer op gang te midden van toenemende polarisatie? Waerbeke nodigt je uit op een webinar waarin we de kracht van de dialoog verkennen. Ervaren dialoogbegeleider Kees Voorberg vertelt over de betekenis van dialoog en schetst de contouren van een dialooggesprek. In kleine groepjes gaan we in dialoog over ‘gesprekken die bijblijven’. Hierin delen en onderzoeken we openhartig eigen ervaringen met ontmoetingen die een diepe indruk hebben nagelaten, die ons geraakt hebben en een blijvende invloed hebben op wie we zijn en hoe we in de wereld staan.

wanneer? maandag 28 juni van 19u30 tot 21u30

meer info & inschrijven? klik hier

Schermafbeelding 2021 05 25 om 17.31.19

"We moeten stilvallen en durven voelen, horen, zien waar we zijn, met wie we samen op het spel staan. Deze tijd vraag om moed om te durven spreken – verwarring en niet-weten toe te laten, onder ogen te zien hoe diep we in de problemen zijn. We moeten gespreksnormen zoals optimisme, relativering en ontkenning veranderen, het debat vertragen, een tussenruimte creëren waarin kwetsbaarheid bestaat en we toekomen aan de vragen die onszelf en de ander wakker houden." — Evanne Nowak, 'Waarom we moeten leren rouwen om ecologische ontwrichting', 2020

Nieuwsbrief juni lezen: klik hier.

Schermafbeelding 2021 03 30 om 15.15.04

Nieuwsbrief lente lezen: klik hier.

VRT EENIn een aparte reportage op EEN gaat Kobe Ilsen een volledige aflevering op zoek naar stilte: "Maar die zoektocht naar stilte is niet voor iedereen evident. Dat vertelt Jari, een jonge vrouw die langzaamaan haar gehoor verliest en naar eigen zeggen gek wordt in stille ruimtes. Hoe klinkt de muziek van een muzikant die helemaal niets hoort? En hoe klinkt de luidste acteur van Vlaanderen in het stilste gebied van Vlaanderen?"

De opnameploeg bezoekt ook Waarbeke en het Waerbekehuis in het hart van het Stiltegebied Dender-Marke.

herbekijken? klik hier (link beschikbaar tot 31 augustus 2021)

4f0c2450 d94f 4937 9cb0 8213e7a403a6

Het zijn verwarrende tijden: pandemie, klimaatverandering, toenemende polarisering, grenzen aan de groei…
Machteloos toekijken en je terugtrekken in het eigen kleine bestaan of actief opkomen voor een noodzakelijke verandering? Wat kunnen we doen? Wat moeten we laten? Te midden van de storm gaan we op zoek naar nieuwe perspectieven.

Waerbeke Webinars vertrekt vanuit de nauwe samenhang tussen persoonlijke bewustwording en maatschappelijk engagement. In het oog van de storm heerst altijd stilte. Vinden we de moed om deze plek van actieve hoop op te zoeken, deze bron van inspiratie en kracht die onze inzet voor een openhartige duurzame samenleving continu voedt.

Op zaterdag 20 februari ging het Waerbeke Webinar in op het thema Luwte-oases: meer ruimte voor stilte in het hart van Europa. Met ondermeer Hans Bruyninckx (directeur Europees Milieu Agentschap) en David Van Reybrouck (schrijver & activist).

herbekijken? mail ons

16c21f1f 1ab7 4fb5 9d7a 01475f616375

Tijd voor verlangzaming

"In de stilte tijdens een dialoog gebeuren vaak de meest wezenlijke dingen. We kunnen beter waarnemen wat ons werkelijk beweegt. Wat we gehoord hebben klinkt in ons na en kan diep op ons inwerken."

Lees de laatste nieuwsbrief van 2020: klik hier.

corona 4912728 1920De gezondheidsmaatregelen die momenteel van kracht zijn, schudden in korte tijd onze samenleving grondig dooreen. Niet alleen in het openbare leven, maar ook in de privé-sfeer zijn de veranderingen ingrijpend. Dit onvrijwillig en ongezien ‘sociaal experiment’ leidt niet alleen tot onzekerheid over de toekomst, maar creëert ook een vruchtbare context voor creatieve reflectie. In tal van media, off- en online, verschijnen onophoudelijk analyses van de huidige situatie en beschouwingen over de mogelijke gevolgen van deze crisis en de uitdagingen en kansen voor een nieuwe toekomst. Ook Waerbeke volgt met grote belangstelling hoe de gedwongen vertraging en verstilling ruimte schept voor nieuwe ideeën en krachten mobiliseert om te bouwen aan een betere, meer rechtvaardige en duurzame toekomst voor mens, maatschappij en planeet.

Uit de vele bijdragen die ons bereiken selecteert Waerbeke een bloemlezing die aansluit bij de aandacht voor stilte, rust en ruimte als voorwaarde voor leefkwaliteit. Klik hier voor de groeiende lijst. — Veel inspiratie en leesplezier!

schilderijenMeteen lezen? Klik hier.

Schermafbeelding 2020 03 09 om 18.57.55Een op de vijf Europeanen lijdt onder schadelijke geluidsniveaus door verkeer. Dat zegt het Europese Milieu Agentschap (EEA) in een nieuwe studie. Geluidsvervuiling wordt in verband gebracht met heel wat gezondheidsproblemen, zowel fysiek als mentaal. Het EEA wil dat overheden, zowel op nationaal als op lokaal niveau, meer maatregelen nemen om geluidsoverlast aan te pakken zoals inzetten op elektrische wagens en "zachtere" asfalt. Bij de inrichting van steden moeten ingenieurs ook oog hebben voor luwteplekken, zoals parken.

onderzoek bekijken? klik hiervolledig artikel lezen? klik hier

 Wim Schrever 43 lrGoed nieuws! Het LEADER-project 2020-22 'Innovatief bezoekersportaal voor kwaliteitsvolle beleving en maatschappelijke versterking van stilte, rust en ruimte in het Stiltegebied Dender-Marke’ werd onlangs goedgekeurd.
Waerbeke zet de komende 2,5 jaar met diverse partners in op de ontwikkeling van een verbindend initiatief tussen bewoners, verenigingen, instellingen en lokale overheden uit de omgeving. Vanuit een gedeelde liefde voor de streek wil Waerbeke met dit project bijdragen aan meer sociale cohesie, voorbij drukte en polarisatie. Ervaringen uit dit pilootproject kunnen tot inspiratie dienen voor maatschappelijk vernieuwende projecten elders in Vlaanderen.

meer lezen? klik hier

Subcategorieën

NIEUWSBRIEF

Regelmatig informeert Waerbeke over de werking van de beweging. Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
Please wait

CVBA banner2

Eindbeeld trailer 1692 lr

... en activiteiten via UITdatabank