ruimte voor stilte & luwte in het drukke hart van Europa

 Quiet Areas EEA

Quiet Areas in Europe — bron: EEA

 

Ruimte voor luwte-oases in Vlaanderen (stand van zaken d.d. maart 2020)

Het Open Ruimte Platform brengt de meest actuele kennis, ervaring, instrumenten en capaciteit van verschillende overheden, middenveldorganisaties en lokale initiatiefnemers samen om nieuwe en daadkrachtige (samen)werkvormen te ontwikkelen voor open ruimte en voor openruimtebeleid. Dit essay bevat zes WERK-punten. Ze werpen een terugblik op de ervaringen van de voorbije jaren en formuleren een kritische vooruitblik op de programmawerking en werkwijze voor de Vlaamse open ruimte in de komende jaren.

De intervisie op luwte-oases is in dit document te vinden op pag. 72-95.

 

Stiltegebied Dender-Mark

Op 30 oktober 2001 ondertekenden de gemeentebesturen van Galmaarden, Geraardsbergen en Ninove, de provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid een samenwerkingsprotocol rond het pilootproject Stiltegebied Dender-Mark. Naar aanleiding van dit proefproject ontstond Waerbeke als sociaal-culturele beweging die stilte-rust-ruimte maatschappelijk aan de orde stelt.

Ter voorbereiding van een stiltegebiedenbeleid realiseerden UGent en het onderzoeksbureau VECTRIS in opdracht van de Vlaamse overheid in 2005:

- een integrale beleidsvisie voor het Stiltegebied Dender-Mark: klik hier voor het eindrapport,

- een studie voor de ontwikkeling van een integrale structuur-en beleidsvisie voor het pilootproject Dender-Mark ter vrijwaring en/of verbetering van het stiltekarakter van het gebied: klik hier voor de inventarisnota.

KaartStiltegebieden2017oktober

Stiltegebiedenbeleid Vlaanderen

Voor info over het stiltegebiedenbeleid van de Vlaamse overheid: klik hier.

Voor de publicatie 'Stiltegebieden in Vlaanderen. Leidraad bij het creëren van een landelijk stiltegebied': klik hier.

Volgende gebieden ontvingen inmiddels een Kwaliteitslabel Stiltegebied:

1.  Gerhagen in Tessenderlo (provincie Limburg), meer informatie vind je op de website van het Regionaal Landschap Lage Kempen.

2.  De Schelde-oevers in Bornem (provincie Antwerpen), meer informatie vind je op de website van het Regionaal Landschap Schelde-Durme.

3.  Kempenbroek op de grens van Bocholt, Bree en Kinrooi (provincie Limburg), meer informatie vind je op de website van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

4.  De Liereman in Oud-Turnhout (provincie Antwerpen), meer informatie over het project 'De Stille Kempen' vind je op de projectwebsite.

5.  Zwarteput op de grens van Bilzen, Lanaken en Zutendaal (provincie Limburg), meer informatie vind je op de website van de gemeente Zutendaal.

6.  Altenbroek in Voeren, meer informatie vind je op de website van toerisme Voerstreek.

7.  Kalmthoutse Heide in Kalmthout, meer informatie vind je op de website van grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide.

8.  Wortel-Kolonie in Hoogstraten, meer informatie vind je op de website Kolonie57.

9.  Gestel in Berlaar, meer informatie over Gestel vind je op de website van het Kempens Landschap.

10.  Stiltegebied Dender-Mark (deel in Oost-Vlaanderen), meer informatie vind je op de website van Ninove en in dit persartikel.